تاریخچه ما

  مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه، با ایده ایجاد بستری برای تولید محتوا، جهت ارتقای سطح علمی دانش پژوهان در حوزه علوم انسانی و علوم انسانی اسلامی شروع به رشد کرد. این مدرس، جریانی علمی می‌باشد که تاکنون در برحه‌های مختلف به صورت غیر منظم فعالیت کرده و اکنون به شکل متمرکز در قالب یک مدرسه عمدتا مجازی اداره می‌ شود. این مدرسه در زمستان ۱۳۹۹ به شکل آزمایشی به صورت کارگروه‌های گفتگو محور و کلاسی و سپس در بستر فضای مجازی فعالیت خود را آغاز و در تابستان 1401 وارد مرحله اول فعالیت خود در قامت مدرسه تابستانه کوتاه مدت، تحت عنوان (ظرفیت تراث برای حل مسئله اجتماعی)  شد.

  در مرحله بعد،در قالب دوره زمستانه1401 با عنوان (چیستی و ضرورت علوم انسانی اسلامی)، در محیط فضای مجازی، موفق به جذب و تثبیت دانش پژوهانی از حوزه و دانشگاه گردید.

چرا آیه؟

 

  «آیه» را به معنای نشانه به کار می‌برند، و در ادبیات قرآن، عنوانی است برای مخلوقات، از آن جهت که نشانه ای بر وجود خدای جهان‌اند. آیه، زبانیست برای اشاره به نسبتی بین مخلوقات که حقیقتشان فقر و نیاز است به خدایی که غنی بالذات و رافع نیازهاست.

مدرنیته در دوره اخیر از حیات بشریت که ظهور انسان مستقل و خودبنیاد است، زلزله ای بود که ارکان و بنیان‌های اصیل زندگی انسان را فرو ریخت و حقیقت هستی و انسان را زیر آوار فراموشی دفن کرد.              

نگاه آیه‌ای به انسان و جهان، راه نجات از زیر این آوارها، و امیدی برای ساختن دوباره بنای انسان و روابط اوست.

 

دغدغه ما

  علوم انسانی محقق، محصول تمدن غرب و دست آورد انسان مدرن است که چند صده اخیر، جامعه علمی ایران را در نسبت با خود، مقلد و مصرف کننده ساخته و به قطع، این انفعال، نه تنها گره باز ننموده بلکه به گره­ های اجتماعی ایران نیز افزوده است.

  جامعه علمی ایران وارث تمدن عظیم اسلامی و نورانی­ترین گزاره­ های آسمانی می باشد ولی متاسفانه از این نهرهای عظیم نتوانستیم لبی تر کنیم و نگاه به دستان دیگری دوخته­ایم. هرقدر به تحصیل علوم انسانی هم بپردازیم، نخواهیم توانست دردی از درد های ایران عزیز را التیام بخشیم چرا که علوم انسانی موجود، بر پایه هایی استوار است که هیچ نسبتی با انسان ایرانی اسلامی ندارد!

  لذا اندیشمندان تا زمانی که مهارت ارتباط با میراث علمی مرتبط با انسان ایرانی اسلامی را نیاموزند، مصرف­کننده ای بیش نخواهند بود؛ به عبارت دیگر اگر با نظریه ها و روش های موجود در فقه و اصول و دانش­های حدیثی و کلامی و فلسفی و عرفانی مسلمین ارتباط نگیرند و به امتداد این علوم در حوزه کنش ها نپردازند، تولیدکننده نخواهند بود.

   در همین راستا، مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه، سعی دارد به عنوان حلقه وصلی بین علوم انسانی و میراث علمی اسلامی نقش آفرینی کند و زبان مشترک بین این دو فضا را ایجاد و نخبگان جوان را با مسئله تولید علوم انسانی اسلامی آشنا سازد.

عمده برنامه های این مدرسه از این قرار است:

  • آشنایی با علوم اسلامی با رویکرد ناظر به علوم انسانی؛
  • ظرفیت شناسی علوم اسلامی برای تحول علوم انسانی؛
  • ارائه مدل و الگو هایی تولید علم دینی؛
  • آموزش بنیاد ها و اندیشه های نظام ساز علوم انسانی غربی از منابع اصلی؛
  • کاربردی کردن علوم انسانی اسلامی و امکان گفتگوی آنها با دیگر حوزه های دانش؛

 

تاریخچه ما

  مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه، با ایده ایجاد بستری برای تولید محتوا، جهت ارتقای سطح علمی دانش پژوهان در حوزه علوم انسانی و علوم انسانی اسلامی شروع به رشد کرد. این مدرس، جریانی علمی می‌باشد که تاکنون در برحه‌های مختلف به صورت غیر منظم فعالیت کرده و اکنون به شکل متمرکز در قالب یک مدرسه عمدتا مجازی اداره می‌ شود. این مدرسه در زمستان ۱۳۹۹ به شکل آزمایشی به صورت کارگروه‌های گفتگو محور و کلاسی و سپس در بستر فضای مجازی فعالیت خود را آغاز و در تابستان 1401 وارد مرحله اول فعالیت خود در قامت مدرسه تابستانه کوتاه مدت، تحت عنوان (ظرفیت تراث برای حل مسئله اجتماعی)  شد.

  در مرحله بعد،در قالب دوره زمستانه1401 با عنوان (چیستی و ضرورت علوم انسانی اسلامی)، در محیط فضای مجازی، موفق به جذب و تثبیت دانش پژوهانی از حوزه و دانشگاه گردید.

درباره فعالیت آموزشی ما

  در این مدرسه، دروس غالبا به شکل فشرده و در بستر فضای مجازی برای مخاطبان ارائه می شود و علاقمندان می‌توانند به صورت آنلاین (در لحظه تدریس کلاس) و نیز به صورت آفلاین (در قالب بسته های آموزشی که شامل ویدئو، صوت، جزوات و کتاب می شود) از محتوای کلاس ها بهره مند شوند.‌ در این مدرسه علاقمندان می‌توانند هم در کلاس های پیش رو ثبت نام کنند و هم با تهیه بسته های تدریس شده به محتوای کلاس ها دسترسی داشته باشند و از دریافت گواهی آن بهره مند گردند.

 لازم به ذکر است که داوطلبان می توانند در طراحی دروس و دوره ها مشارکت داشته باشند. در ضمن سعی بر این است که در راستای گفتمان سازی، از ظرفیت های جریان های مختلف فکری و فرهنگی ولو مخالف نیز استفاده شود.

چشم انداز ما

  دستیابی به موقعیت ممتاز در گفتمان سازی، آموزش و پژوهش‌های بنیادی، میانی و کاربردی علوم انسانی با رویکرد اسلامی در سطح طلاب حوزه علمیه و دانشجویان و بروز این یافته های علمی در نظام اجتماعی و حل مسائل آن.

ماموریت ما

  تدوین و تولید محتوای آموزشی و پژوهشی در حوزه مبانی، اصول، اهداف، ملاکات و مسائل، در حوزه علوم انسانی و علوم انسانی اسلامی با رویکرد گفتمان سازی، تربیت نیروی انسانی و نظام سازی علمی و عینی بر پایه ظرفیت‌های حوزه علمیه و دانشگاه.

ارزش های ما

  • ایجاد جریان نخبگانی علمی، فرهنگی و اجتماعی علوم انسانی اسلامی؛
  • تاکید بر رویکرد اسلامی در ایجاد، بسط و تعمیق نظریه پردازی در علوم انسانی؛
  • مسئولیت پذیری نسبت به مسائل روز جامعه اسلامی در حوزه علوم انسانی با رویکرد اسلامی؛
  • توجه به خلاقیت، نوآوری، خردورزی در تولید علوم انسانی اسلامی
  • تعهد به یادگیری موثر و مستمر در تولید و گسترش دانش سودمند در حوزه علوم انسانی؛
  • اهتمام به رویکرد شبکه‌ی و نظام مند به مطالعات اسلامی
  • کشف نخبگان اصیل در این حوزه با ملاکات حقیقی و فراتر از بروکراسی موجود
  • محوریت دانش پژوه با استعداد های منحصر به فرد خود در نسبت با یکسان سازی بروکراسی موجود
  • اهتمام به گسترش کرسی های آزاد اندیشی در حوزه علوم انسانی

     اهداف ما

     الف-مطالعات و ظرفیت شناسی علوم اسلامی

  • وارسی میراث علمی (فقه ، حکمت نظری و عملی ، عرفان نظری و عملی ، فهم قرآن و سنت)
  • بازشناسی، نقادی و بازپیرایی تراث معرفتی بازمانده از سلف صالح در حوزه ی دین پژوهی، فرهنگ و اندیشه دینی و نظامات اسلامی
  • دفاع علمی و برهانی از ظرفیت موجود در حکمت و معرفت دینی و فرهنگ و فکر اسلامی در عرصه علوم انسانی
  • ارائه شایسته و اثربخش مبانی و معارف وحیانی و تعالیم اهل البیت (ع)، ناظر به نظرها و نیازهای نوپدید در عرصه علوم انسانی

  ب-توسعه فعالیت های پژوهشی علوم انسانی با رویکرد اسلامی

  • نظریه پردازی و نوآوری علمی در جهت توسعه و تعمیق معرفت دینی و نیز بسط مطالعات راهبردی و کاربردی گره‌گشا در قلمرو حکمت و اندیشه دینی، فرهنگ، معارف و علوم انسانی اسلامی.
  • تعمیق و تحکیم بنیادهای معرفتی گفتمان فکری انقلاب اسلامی و رفع نیازمندی های نظری جمهوری اسلامی در زمینه‌ی نظامات اجتماعی و رفتاری اسلام .

ج-گسترش دوره های آموزشی و پژوهشی تخصصی و تحصیلات تکمیلی مرتبط

  • وارسی بنیاد های نظری حکمی نظری علوم انسانی محقق و شایسته
  • وارسی فرآیند امتداد و تولید علم در دو دیدگاه غربی و اسلامی
  • توسعه و ترویج مطالعات بین رشته‌ی با رویکرد اسلامی
  • وارسی مسائل علوم انسانی محقق
  • ساختار و تولید علوم انسانی بایسته و شایسته

د-توسعه ارتباط و تعامل علمی و پژوهشی با سایر مراکز علمی

  • برنامه ریزی و برگزاری همایش ها، جشنواره ها، هم اندیشی ها، نشست های علمی و فکری، کرسی های نظریه پردازی، نوآوری، نقد، مناظره و  اعطای جوایز و نشان های علمی ـ فرهنگی
  • فعالیت های علمی ـ فرهنگی در راستای اعتلای جریات علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی در طبقات نخبه و نسل جوان

ه‌- ارتقای کمی و کیفی منابع انسانی نخبه انقلاب اسلامی

و- افزایش منابع مالی پایدار در جهت توسعه فعالیت‌های مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه

 

  • مدرسه علوم انسانی اسلامی به هیچ نهاد دولتی و حاکمیتی وابسته نیست و فقط از طریق هزینه ثبت نام ، تهیه بسته ها و خیرین فرهنگی اداره می شود.
  • همچنین این مدرسه بر آن است تا در دراز مدت و در صورت اقبال عمومی، مجموعه بورس های کوچکی برای حمایت از طلاب و دانشجو های علوم انسانی اسلامی اختصاص دهد.

تحول آموزشی ما

 

  در طرح تحولی ما، علم نباید به صورت جزیره جزیره خوانده شود و این مسئله در حوزه اجتماعی عینی نیز مطرح است. در تحلیل مسائل جامعه وقتی یک مسئله ای به صورت جزیره جزیره تحلیل شود، نتیجه تحلیل غلط خواهد شد و این مسئله در حوزه معرفتی نیز صادق است. نظام مند خواندن یک علم و مسئله به این معنی است که هم سیر تاریخی مطالب و هم ربط به ماقبل و مابعد و جایگاه مطالب و… لحاظ گردد. امتیاز آموزشی این سیستم  این است که وقتی یک مسئله را به صورت نظام مند تصویر نماییم، می توانیم ملاک اصلی را کشف نموده و در تمام مراحل علم با آن ملاک کار نماییم.

  در این مدرسه، برخلاف سایر مدارس، بعد از برگزاری کلان دوره ها، افرادی که به موقعیت مطلوبی دست یافته اند، گزینش شده و به صورت کار تشکیلاتی به روند آموزشی و پژوهشی خود ادامه می دهند. در این کار تشکیلاتی علاوه بر اینکه یک سیر عمومی، تصویر شده است، بعد از گفتگوی مستمر با دانش پژوهان عزیز، یک سیر مطالعاتی مخصوص نیز، با مشورت اساتید مطرح این حوزه، ترسیم می شود که برخاسته از ارزش نهادن به استعداد های منحصر به فرد مختلف دانش پژوهان عزیز می باشد.

  طراحی دوره های آموزشی این مدرسه فقط از بالا به پایین نبوده و دانش پژوهان عزیز خود می توانند با تشکیل گروه های کوچک، براساس نیاز های خود در این حوزه، به طراحی دوره و سایر امکانات آموزشی بپردازند.

  همانگونه که در قید دوم اشاره شد، این مدرسه سعی دارد کار علمی را پس از برگزاری دوره ها، در تشکل های علمی در قالب کار گروه ها ادامه بدهد و در ریز دوره ها از دانش پژوهان عزیز این مدرسه به عنوان مربیان دوره استفاده نمایید.

  برای عزیزانی که در کارگروه ها به فعالیت می پردازند، برنامه های مخصوصی در حوزه مهارت آموزی و امور تخصصی مربوطه، مدنظر می باشد.

  سیر مطالعاتی

  گفتگوی هفتگی

  تقریر نویسی

  برگزاری دوره های ابزاری (روش تحقیق ، تند خوانی ، تمرکز)

  متن خوانی تخصصی اندیشه های نظام ساز علوم انسانی غرب و جهان عرب

  برگزاری کلاس های تخصصی تر

  آشنایی با کار تشکیلاتی و موانع علمی و عینی پیشروی آن.

  بنابر اینکه برنامه آموزشی مدرسه به تناسب طلاب از پایه 8 تا دکتری و برای دانشجویان….طرح ریزی می شود،لذا طیف متنوعی از مخاطبین را خواهیم داشت.

 

تحول پژوهشی ما

  آسیب عمده ای که فضای پژوهشی فعلی، امروز از آن رنج می برد ( مخصوصا در حوزه ی علوم اسلامی)، خلاء مواجهه با مسئله است. فضای روشنفکری، فضای حوزوی (در واقع آن فضای سنتی)، به تبع فضای دانشگاه و فضای اجتماعی امروز، دچار یک انفعال شدید است.

  وقتی جامعه ای از وضعیت فراز اجتماعی و شکوه تمدنی خود فاصله می گیرد و مسیر نزولی خود را می پیماید،منفعل میشود و طبیعتا تمدن رقیب و تمدن هژمون، مسئله های خود را به این جوامع صادر می کند. وضعیت وقتی بحرانی تر میشود که جنبه های استعماری و جنبه های سلطه در تمدن رقیب و تمدن هژمون، قوی باشد آنگاه برای افزایش سلطه و بهره کشی، مسئله های کاذب برای جامعه ی منحط ایجاد کند.

  جریان روشنفکری، بدون در نظر گرفتن زیرساخت های اجتماعی و زمینه های تاریخی، الهیاتی، حکمی و معرفتی مسائل غرب مدرن، همان سوال ها را برای جوامع طرح می کند! حتی همان راهکار هایی که آنجا طی شده است را برای ما نیز، تجویز میکند ! از سوی دیگر، توجه قشر قابل توجهی از بدنه حوزه علمیه، به مسائل منسوخ شده و باقی ماندن و جمود در گذشته و عدم حضور در تاریخ جدید، مشکل را مضاعف نموده است. لذا مدرسه علوم انسانی اسلامی قصد دارد با سرمایه تراث آسمانی و معرفتی خود، مسئله های حقیقی را از مجازی با ملاکاتی تفکیک نماید و به حل این مسئله ها بپردازد.

مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه، طی دوره های مختلف به روش تحقیق و بنیاد های آن در علوم انسانی محقق و علوم انسانی اسلامی می پردازد.

  این مدرسه سعی دارد بعد از گذراندن دوره های آموزشی مقدماتی در حوزه روش شناسی با هماهنگی ارگان های مربوطه، دانش پژوهان را با مسئله های عینی آشنا سازد و ایشان را وارد فضای تلاش برای حل مسئله کند.

  در تحقیقات و پژوهش نیاز نیست از قالب ها و روش های فرسوده استفاده شود بلکه انسان با اراده خود می تواند فرآیند حل مسئله را بهتر از الگو های پیشینی به تصویر بکشد.

 

 

تحول تبلیغ ما

 

  بر خلاف دیدگاه رایج در باب تبلیغ که خیلی بر فرم تاکید می کنند ما در طرح تحول مدرسه علوم انسانی اسلامی علاوه بر اینکه به محتوا معرفتی تاکید داریم بلکه نظام محوری را نیز در این حوزه مورد توجه قرار می دهیم.

  مبلغ، باید مصرف کننده و در ارتباط با منبع تولید علم باشد و خود به عنوان حلقه ی میانه عمل نماید و این اندیشه ها را با عقلانیت کنشی به مدل ها ، نهاد ها و ساختار ها تبدیل نماید.

  مبلغ در این طرح به عنوان ایدئولوگ میانه شناخته می شود چرا که مسئله های متغیر غیر از استخراجات ثابت اند و در حوزه متغیرات این مبلغ مجتهد میانی می باشد که باید به حل مسئله اجتماعی بپردازد لذا مبلغ باید پا در نظام مفهومی و معرفتی به فکر تاسیس نظام عینی و حل مسئله های جزئی باشد.

 
آدرس
  •  
    آذربایجان شرقی- بناب-خیابان، خیابان روستای زوارق، حوزه علمیه حضرت ولی عصر عج برادران ، مجتمع الغدیر – ط 2- واحد 207 – کدپستی مجتمع حوزه :5551813116
  •  
    04137743485
  •  

نظرات برخی از دانشجویان

اراده آهنین های آکادمی استادیار